Lueskelin Ihanitse -foorumia ja innostuin kokeilemaan langan värjäämistä elintarvikeväreillä. Värit oli hankittu muutama vuosi sitten jotain leipomuksellisia projekteja varten, mutta ei niitä tullut oikeastaan koskaan käytettyä.

Ihan tarkkoja ohjeita foorumilta ei löytynyt (tai sitten en vain jaksanut haeskella...), joten värjäysliuoksen valmistaminen tapahtui vanhalla kunnon hhh-metodilla eli hiha, hattu & hanska -lähestymistapaa käyttäen. Pistin yhden desilitran etikkaa litraan vettä, perään ripauksen ruokasuolaa ja väriä, noh, sopivasti. Jauhemainen elintarvikeväri on aikas voimakasta, parikin hippua osuu veteen niin avot. Punaisena / sinisenä olikin sitten sekä hella että tiskipöytä, onneksi tuo näytti lähtevän talouspaperilla pyyhkäisemällä. Tiskirättiä en viitsinyt värjätä :)

140449.jpg

Väriliemistä tuli aika tummia. Kattilat ei sentään värjääntyneet, ainakaan pahasti, ja mikäs siinä pinkillä kattilalla ruokaa laittaessa. Kuumensin veden ensin kiehuvaksi vedenkeittimessä, kaadoin kattilaan ja lisäsin etikan sekä suolan ja värin, sitten keitin lankaa siinä hetken. Käytin sekä punaista että sinistä värilientä, siten että osa langasta likosi ensin punaisessa ja sitten koko setti sinisessä. Tuloksena oli luonnollisesti violettia ja sinistä, kuten tarkoitus olikin.

Annoin lankojen jäähtyä veden mukana. Huuhtelin ne huolella, väriä lähti aika paljon, mutta jäi jotain sentään lankaankin. Varmuuden vuoksi pesin langat vielä pyykinpesujauheella, jolloin väriä lähti taas lisää. Pesunkestävyys pitänee vielä testata, huhujen mukaan elintarvikeväri kestää kyllä konepesun - kun on oikein kiinnitetty, ja siitä en ole lainkaan varma...


Mitähän nuo valkoiset hiput on näissä kuvissa, terveisin nimimerkki 'Aloitteleva valokuvaaja'.

140450.jpg

Tässä lopputulos. Vasemmanpuolimmainen vaaleanvihreä kerä on alkuperäinen lanka, supisuomalaista seiskaveikkaa. Jotenkin tuo väri ei enää miellyttänyt, joten pistin sen kattilaan.

Tulokset olivat vähän hassuja: molemmat kuvassa näkyvät langat on värjätty samoilla metodeilla, samoilla liuoksilla - toisesta tuli tuommoinen hailakka violetti-sinivihreä, toisesta vähän raidallinen voimakkaampi sininen. Tämän on pakko olla salatiedettä! Mielestäni en tehnyt mitään erilaista noiden värjäämisessä, samoissa kattiloissa likosivat... Ehkä siellä oli joku kriittinen yhden asteen ero tahi jotain :) Tuo hailakampi saattaapi päätyä uudestaan kattilaan, sinisestä langasta tulossa ovat kovaa vauhtia polysemiakämmekkäät.

Iltasella seuraa lisää värjäyskokeiluja, tästä tulee helposti riippuvaiseksi :) Tuo ei-valkoisten lankojen värjääminen on vielä astetta jännittävämpää, kun tulosta ei ikinä tiedä etukäteen.